YAKACAK PELET ÜRETİMİ ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELER GEREKSİNİMLERİ

Orta Ölçekli işletmeler için gereken ekipmanlar ve makine listemiz solda seçeneklerde sunulmuştur. Orta Ölçekli işletmeler mevcut makine seçimlerine göre yaklaşık 60 ila 250 Kg / Saat üretim yapabilirler. Bu miktar talaş cinsleri, sertlik oranlarına göre değişiklik gösterebilir.      Detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

Yakacak Pelet Nedir:
Pelet odun artıklarının kurutulup, öğütülerek talaş haline getirildikten sonra yüksek basınçla sıkıştırılmasıyla elde edilen 6 - 8 mm çapındaki yakıt parçacıklarıdır.
Odun peleti yaklaşık %7 - 12 arasında nem içerir. Nem oranı az olduğu için kalorisi yakacak oduna göre daha yüksektir.

Peletin Teknik Özellikleri:

  • Uzunluk                                             10 - 50 mm
  • Çap                                                       6 - 8 mm
  • Granül Yoğunluğu                       1150 - 1400 Kg/ m3
  • Depolam  / Paket İçi Yoğunluk   600 - 650 Kg/ m3
  • Nem                                                  % 7 - 12
  • Kalorifik Isı Değeri                       4200 - 5000 Kcal/Kg
  • Yanma Sonu Kül Oranı               % 0,3 - 0,6

Pelet Makinası Ne Amaçla Kullanılır?

Pelet makineleri toz haldeki hammaddelerin peltelenerek tabletleşmesinde kullanılır. Bu peletleme işlemi sırasında delikli mil ile pres topları arasında basılacak olan ürüne göre Talaş Örneğinde 400 Ton/cm2 basınç uygulanmaktadır. Bu basınç sırasında pelet pres makinesinde ortalama 60-70 derece ısı oluşmaktadır.

Pelet Nasıl Üretilir?

İşlenen orman ürünleri atığı elenerek ince toz haline getirilir. Daha sonra bu toz halindeki ağaç atık malzemeleri fırın sistemi ile kurutularak pelet oluşumuna uygun nem oranına düşürülür. Kurutulan malzeme yüksek basınç altında preslenerek pelet haline getirilir. Presten çıkan mamul soğuma sonrası çuvallanma işlemi ile kullanıma hazır hale gelir. Bu işlemler uygulanması sonucunda aynı ağaç mamulün yanma ve enerji verimini % 300 artırarak doğaya, çevreye ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır. 

Pelet Yakıtı Özellikleri

Diğer yakıtlara göre %40–45 daha tasarrufludur. Bu nedenle hem ekonomik ısınma yöntemi olarak hem de alternatif yakıt olarak tercih edilmektedir. Tamamen atık malzemeden üretildiği için ekonomiktir. Doğaya ve çevreye zararı yoktur. 

Pelet Yakıtının Hammaddeleri Nelerdir?

Pelet talaş, odun yongaları, ağaç kabuğu, ağaç dalları, ekinlerin sapları, fındık, ağaç diplerindeki kozalak gibi doğal ürün ve atıklardan elde edilen bir yakıt çeşididir.

Hammadde ve üretim teknikleri açısından farklılık göstermekle beraber odun ve türevi maddelerin pelet haline dönüştürülmesinde bağlayıcı maddeler bazen kullanımı gerekli değildir. Diğer birtakım hammaddelerde ise belli oranlarda yardımcı bağlayıcılar (zeolit, kepek, melas, nişasta, bitkisel parafin, tall yağı, lignin, su gibi) kullanılmaktadır.

Hammadde olarak ağaç (sert ve yumuşak ağaçlar), odun, yonga, talaş, kabuk, dal, yaprak ve benzeri orman artıkları, sap-saman (buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi), sap (ayçiçeği, mısır, pamuk, kolza gibi), kabuk-kılıf (kahve, soya, pirinç, yer fıstığı, fındık, ceviz …), meyve çekirdekleri, kağıt-mukavva vb. artığı ve çöpü, endüstriyel atıklar (prina gibi), inşaat atıkları kullanılabilmektedir. Pelet bir tek üründen imal edilebileceği gibi birkaç ürünün (talaş, sap, saman, prina, kömür tozu gibi) karıştırılması ile de elde edilebilir.